Siirry pääsisältöön

Onko tavoitteita järkevää aina asettaa?

 Viimeinen postaus jäi lauseeseen, mitä minulle kuuluu?

Jäin pohtimaan tätä ja huomasin että minulla on jatkuva "vastustaminen" päällä, liittyen niin terveempiin elämäntapoihin kuin muuhunkin elämään. Jotenkin tuntuu että sitä koetaa pakottaa itseään tekemään asioita ja valintoja vaikka ei oikeastaan edes tiedä miksi ja onko siihen haluakaan. Sitä elää elämäänsä ja ohaa itseään automaatilla tiettyihin uomiin, koska niin kuuluu tehdä. Ja pakottamallahan ei yleensä hyvä heilu.

Eli mitä minulle kuuluu, on jatkuvaa suorittamista ehdoilla jotka olen itselleni ladellut ilman että olen oikeastaan pohtinut sen mielekkyyttä tai mistä nämä ehdot tulevat. Nykypäivänä kuuluu näyttää siltä ja tältä, tehdä niin  ja niin paljon töitä, vapaa-ajalla olla ensiluokkainen kaikessa siinä mitä tekee. Ei ihme että koko homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa jos löysää ei ole missään kohti. Sitten sitä kokee repsahtavansa ja olevansa jollain tapaa huono ja kelvoton pään ottaessa "pakkolomaa" suorittamisesta kun ei kykenekään vastaamaan omiin vaatimuksiinsa. 

Helposti kaiken sekasorron ja vaatimusten keskellä unohtaa kuunnella itseään ja vain puskee eteenpäin. Itse huomaan kierrosten nousevan viimeistään siinä kohti kun kivakin tekeminen alkaa tuntua siltä että pitäisi tehdä enemmän ja paremmin. Kuten minulle rakas harrastus, vlogin kuvaaminen. Huomaan ottavani pieniä paineita siitä että saisin enemmän seuraajia ja tilaajia kanavalleni ja koen että tekemäni videot eivät ole riittävän hyviä kun en pääse itselleni asettamiin tavoitteisiin. On suorastaan pelottavan helppoa arvottaa itseään tekemisen kautta ja piiskata itseään jos ei asiat tapahdukaan sillä vauhdilla kun haluaisi, puhumattakaan siitä että tulekin takapakkia.

Lääkkeeksi "pakkosuorittamiseen" olen opetellut vetämään muutaman kerran syvään henkeä ja tietoisesti rauhoittamaan itseäni ja muistutan itselleni lempeästi että elämä soljuu eteenpäin siitä huolimatta vaikka en juuri nyt pääsisikään niihin tavoitteisiin joita itselleni asetan. Tavallaan sovin itseni kanssa että unohdan numeraaliset arvot ja keskityn siihen mikä tuntuu kivalta, eli itse tekeminen. 

Samaa olen soveltanut kehoni kanssa ja kas, se on toiminut. En laske kaloreita, en käy vaa'alla kuin satunnaisesti, liikun niinkuin hyvältä tuntuu oman jaksamisen ja mielentilan mukaan ja syön kun on nälkä, enkä kellon tarkasti niinkuin ennen. Lopputuloksena tässä kohti vaatteet tuntuvat jo hieman väljemmiltä ja mielikin on parempi kun en ota paineita "pitäisi"- osastosta vaan teen pieniä valintoja päivittäin. Keskityn enemmän siihen miltä kroppa ja mieli tuntuu kuin siihen mille se näyttää tai paljonko se painaa. Sillä, paljonko painaa tai mille näyttää ei ole väliä jos jatkuvasti on huono olla nahoissaan ja mieli on matala.

Vetäkäämme henkeä. Kaiken ei tarvitse olla valmista heti ja on ihan ok jos ei aina ole ok. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loman päätteeksi puntarille ja miten aloitan elämäntapamuutokseni?

En edes muista koska viimeksi olen käynyt vaa'alla. Tänään kuitenkin sain itseni sille houkuteltua ja voihan sen arvata että tulos ei nyt varsinaisesti mieltä ylentänyt, mutta ei nyt yllättänytkään. Paino ei itselleni ole niin tärkeä tavoite, enemmän olen innostunut siitä miten paljon paremmin voi ja jaksaa kun on vähän vähemmän ylimääräistä massaa ympärillä. Jo ihan niinkin yksinkertainen ja essentiaali asia kun hengittäminen on helpompaa. Puhumattakaan siitä että pitäisi liikkua reippaasti ja happea olisi hyvä saada keuhkojen täydeltä. Lihominen on pirullista, sitä pikkuhiljaa sopeutuu siihen että on pikkuisen pullukka. Niin kauan kun vaatteet, jopa ne löysimmätkin mahtuvat päälle ilman että olo on kuin kinkkurullalla, asian voi vielä sivuuttaa jotenkin. Tai kieltää, taputella, uskotella itselleen että äkkiäkös pari kiloa saa pois. Ja sitten sujuvasti unohtaa koko jutun ja jatkaa samaan malliin kunnes huomaa että vaatteet eivät kertakaikkiaan mahdu päälle.  Isoin juttu on se että

Minäkö vyötärölihava?

Olen kesälomalla. Ollut jo kolmisen viikkoa ja tänään todettuani etten saanut ahdettua vaellushousuja (edes niitä isoimpia) päälleni, aloin etsiä uusia. Löysikin kivoja malleja Luhdalta ja aprikoidessani kokoa päädyin mittaamaan vyötärön ympärysmittani.  Pyhä Jysäys ja Turusen pyssyt, 90cm! En olisi uskonut että tässä on käynyt näin että olen virallisesti, perkele, vyötärölihava. Miten hitossa tuo on noin paisunut? Hormonit? Alkoholi? Herkuttelu? Annoskoot? Väärä annostus ja ajoitus? Liian vähäinen liikunta? Vai kaikki yhdessä? Oli miten oli, nyt ollaan siinä pisteessä että on pakko alkaa tekemään asialle jotain jo ihan terveydenkin kannalta. Damn. Olen periaatteessa suht aktiivinen, arkiliikuntaa tulee paljon jo työmatkalla kun kuljen fillarilla duuniin, mutta olen kieltämättä perso herkuille ja annoskoot ovat karanneet käsistä. Kesällä on tullut lisäksi tissutettua turhan paljon, se myönnetään. Taidan olla myös aika mukavuudenhaluinen. Kukapa ei olisi. Mutta selitykset sikseen. Synni

Hei, olen Anu, tunnesyöppö ja epäonnistuja!

Suureen ääneen täällä julistin vieväni Superdieetin loppuun mutta täytyy nyt todeta että pieleen meni. Vaa'alla en ole käynytkään viimeiseen  kuukauteen, en yksinkertaisesti ole uskaltanut. Voin todeta jälleen astuneeni ihan omaan ansaani kuvitellen että tässä olisi joku valmiiksi pureskeltu keino hoitaa painonpudotusurakka kotiin ilman että joudun suuremmin tutustumaan siihen että miksi kroppa on rasvaa kerännyt.  Jälleen yhden pettymykseen päättyneen uhoamisen jälkeen joudun katsomaan kivualiaaseen menneisyyteen ja toteamaan että jep. Tunnesyöntiähän se siellä taustalla on. Toipumisen tiellä edelleen vakavasta masennuksesta ja burn outista, kehoparka ei missään kohti kuitenkaan ole päässyt lepäämään stressikerteestä ja lopputulos on että edelleenkään aineenvaihdunnalla saatikka rasvanpotolla ei ole mahdollisuuksia toimia niinkuin ei-kehollinen minä haluaisin. Ja sitten kun ei homma toimi, ahdistaa ja hupsheijakkaa huomaan taas hoitavani tunnepuolta syömällä enemmän kuin tarpeeksi